Brf Babord på Limhamn

Limhamns sjöstad

Att bo i Bostadsrätt

BOSTADSRÄTT


En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som upplåter bostäder med bostadsrätt utan begränsning i tid till sina medlemmar. Bostäder upplåtna med bostadsrätt regleras i bostadsrättslagen. Att köpa en bostadsrätt innebär att man betalar en insats för sin rätt att bo i föreningens hus. Du köper en andel. Medlem blir du genom att du äger en andel i föreningen. Medlemmarna äger och förvaltar föreningens hus och anläggningar som hör till föreningens mark.


STADGAR


Att inneha och bo i en bostadsrätt innebär både rättigheter och skyldigheter. I föreningens stadgar finns upptaget vad som gäller i just din förening.


STYRELSE


Bostadsrättsföreningen startas tidigt i ett projekt. I den första styrelsen sitter det tre personer som har lång erfarenhet inom juridik, ekonomi, fastighetsfrågor och byggteknik för nya bostadsrättsföreningar. Styrelsen skriver under alla avtal som behövs för att projektet ska bli bostäder. Det är styrelsen som också skriver under förhandsavtal och upplåtelseavtal.


ÅRSSTÄMMA


Varje år hålls en ordinarie årsstämma då medlemmarna träffas för att gå igenom föreningens årsredovisning och revisionsberättelse samt att välja ny styrelse. Ledamöterna från första styrelsen har kvar sitt uppdrag tillsammans med nyvalda ledamöter och suppleanter under en period efter överlämnandet för att detta ska gå smidigt. Ledamöterna från första styrelsen avgår i samband med att de boende väljs in på extra föreningsstämman hösten 2022.


KOSTNADSKALKYL


När en kostnadskalkyl är granskad av två intygsgivare utfärdar Bolagsverket tillstånd att ta emot förskott. Då kan förhandsavtal tecknas och förskottet faktureras. Förskottet är en del av insatsen. I kostnadskalkylen redovisas de beräknade kostnaderna som bostadsrättsföreningen kommer att ha för att uppföra hus, garage, innergård med mera. Där redovisas även föreningens bostäder, yta, insatser, årsavgift och andra avgifter som föreningen kommer att debitera medlemmarna.


FÖRHANDSAVTAL


Ett förhandsavtal innebär att du lovar att köpa lägenheten och att föreningen lovar att sälja lägenheten till dig. Innan styrelsen undertecknar förhandsavtalet prövar styrelsen om du senare i samband med att upplåtelseavtalet ska tecknas, kan godtas som medlem i föreningen. Prövningen är en kreditupplysning som är en kontroll av din ekonomi och betalningsförmåga. När förhandsavtalet är tecknat och du har fått ditt exemplar av förhandsavtalet i original åter, skickas en faktura på förskottet (50 000 kr). Gällande lagregler om förhandsavtal finns i 5 kap i bostadsrättslagen (1991:614).


EKONOMISK PLAN


Ungefär 6 månader före inflyttning (tillträdet) påbörjas arbetet med att upprättas den ekonomiska planen för föreningen. Kostnadskalkylen är underlag till en Ekonomiska plan. När Ekonomisk plan är registrerad hos Bolagsverket utfärdas ett tillstånd att upplåta
bostäder.


UPPLÅTELSEAVTAL


När tillstånd att upplåta är utfärdat kan upplåtelseavtal tecknas. I samband med detta beviljas medlemskapet. Har förhandsavtal tecknats tidigare görs ingen ny kreditupplysning. Om inget förhandsavtal har tecknats och ingen kreditprövning gjorts kommer sådan prövning att göras. När upplåtelseavtalet är undertecknat kommer faktura på dellikviden att skickas ut. Dellikviden utgör 10% av insatsen och tidigare erlagt förskott räknas av.


TILLTRÄDESDAG


Det är den dag som nycklarna till bostaden delas ut. Definitivt datum meddelas cirka tre månader före tillträde.


SLUTBETALNING


Resterande del av insatsen ska betalas innan du flyttar in. Senast på inflyttningsdagen (tillträdesdagen) ska kvitto på fullgjord betalning uppvisas. När fullgjordbetalning kvitterats kan nycklarna till bostaden lämnas ut.


ÅRSAVGIFT


Årsavgiften betalas per månad (månadsavgift) i förskott från och med tillträdesdagen. Kvitto på första inbetalningen av månadsavgiften ska uppvisas på tillträdesdagen för att du ska få flytta in.
BESIKTNING
Innan du tillträder bostaden ska den besiktigas. Vid detta tillfälle bör du närvara för att kunna framföra synpunkter. Då får du även möjlighet att kontrollera dina inredningsval. Inbjudan till besiktning skickas ut i god tid före besiktningsdagen.